Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στη Βρετανία!

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στη Βρετανία είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πέρυσι, σύμφωνα με τον κατάλογο των πλουσίων που δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα Sunday Times, την ώρα που τα εισοδήματα και οι καταθέσεις των περισσότερων ανθρώπων στη χώρα συμπιέστηκαν, εξαιτίας του πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων.

Τα συνολικά πλούτη των 1.000 ευπορότερων ανθρώπων οι οποίοι ζουν στη Βρετανία διογκώθηκαν κατά σχεδόν 5%, σε πάνω από 414 δισ. λίρες, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σε ετήσια βάση τα τελευταία 24 χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύουν οιΤάιμς.

Τα 77 μέλη του καταλόγου των πλουσίων του 2012 είναι δισεκατομμυριούχοι, δύο περισσότερα από την αντίστοιχη καταγραφή του 2008.

Η καλοτυχία των πλουσίων έρχεται σε σχεδόν διαμετρική αντίθεση με τα οικονομικά προβλήματα για πολλούς Βρετανούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πέντε χρόνια λιτότητας στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος, το επίπεδο του οποίου έχει φθάσει σε ύψος-ρεκόρ, κι ενώ ακόμα η οικονομία δεν έχει συνέλθει από την κρίση του 2008.

Στις τρεις κορυφαίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται μεγιστάνες από το εξωτερικό οι οποίοι ζουν στη Βρετανία κι απέκτησαν την περιουσία τους δραστηριοποιούμενοι σε βιομηχανίες που βασίζονται σε φυσικές πηγές--ορυκτά, μέταλλα, πετρέλαιο.

Ο Λάξμι Μίταλ διατήρησε το στέμμα του πλουσιότερου ανθρώπου στη Βρετανία, παρότι έχασε σχεδόν το εν τέταρτον της περιουσίας του την περασμένη χρονιά μετά την πτώση της τιμής των μετοχών της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο.

Ο γεννημένος στην Ινδία επιχειρηματίας είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά 4,8 δισ. λίρες στα 12,7 δισ., αλλά το ποσό αρκούσε για να τον διατηρήσει στην κορυφή του καταλόγου.

Ο γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν Άλισερ Ουσμάνοφ, στον οποίο ανήκει περίπου το 30% της λονδρέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, παρέμεινε στην δεύτερη θέση και λίγο πίσω από τον Μίταλ, με περιουσία που εκτιμάται πως ανέρχεται σε 12,3 δισ. λίρες.

Ο Ρώσος επενδυτής Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης του αντίπαλου ποδοσφαιρικού κλαμπ Τσέλσι, παρέμεινε στην τρίτη θέση με προσωπική περιουσία που αποτιμάται σε 9,5 δισ. λίρες, από 10,3 δισ. πέρυσι.

Ο πλουσιότερος γεννημένος στη Βρετανία δισεκατομμυριούχος είναι ο Δούκας του Ουέλινγκτον, ο οποίος υποχώρησε από την τέταρτη στην έβδομη θέση παρότι η περιουσία του, η οποία κυρίως αποτελείται από ακίνητα, αυξήθηκε 5%, κι αποτιμάται σε 7,35 δισ. λίρες.

Η πλουσιότερη Βρετανίδα είναι η πρώην "Μις Ηνωμένο Βασίλειο" Κέρστι Μπερταρέλι, η οποία μοιράζεται μια περιουσία 7,4 δισ. λιρών με τον Ελβετοϊταλό επιχειρηματία σύζυγό της Ερνέστο, σύμφωνα με τους Τάιμς.

Ο κατάλογος δημοσιεύεται ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετωπίζει μια σημαντική πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του στις δημοσκοπήσεις μετά την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και περιλαμβάνει μειώσεις του φόρου εισοδήματος για τους πλουσιότερους.

Η κατάρτιση του καταλόγου, ο οποίος δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την εφημερίδα, βασίζεται σε πλούτη που μπορούν να καταγραφούν --όπως έργα τέχνης, άλογα κούρσας, μετοχές σε εισηγμένες εταιρίες--, χωρίς πάντως να συμπεριλαμβάνει τραπεζικές καταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου