Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

40 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια!

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζαν το 2011 το 1,05 τρισ. ευρώ
Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνουν τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας τα οποία αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ ενώ
την ίδια στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζαν το 2011 το 1,05 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers (PWC), που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το ποσό στην Ευρώπη εμφανίζεται κατά περίπου 9% σε σχέση με το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Οι γερμανικές και οι βρετανικές τράπεζες έχουν περιορίσει τις απώλειές τους, παρουσιάζοντας πολύ μικρές αλλαγές σε σχέση με το 2010, καθώς καταγράφουν 196 δισ. και 172 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Μάλιστα, στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια το ποσό των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί.
Από την άλλη πλευρά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που «χτυπήθηκαν» από την ύφεση και την ανεργία.
Στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη της PWC, το ποσό αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ και παρουσιάζει αύξηση 50%, ενώ στην Ισπανία τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 23%, στα 136 δισ. και στην Ιταλία κατά 37%, στα 107 δισ. ευρώ.
Μικρότερη ήταν η αύξηση στην Πορτογαλία, 20% ή 12 δισ. ευρώ, ενώ στην Ιρλανδία το 2011 το ποσό έφτασε στα 119 δισ. από 109 δισ. το 2010.
Η εξάπλωση των επισφαλών δανείων λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης στην Ελλάδα απειλεί τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τις ήδη αδύναμες πιθανότητες επιτυχίας του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας, προειδοποιούν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη μιλώντας πρόσφατα στο Dow Jones Newswires.
Επισφαλή
Τα τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι πλέον χαρακτηρίζουν ως επισφαλή το 20% των δανείων τους προς την εγχώρια οικονομία καθώς η ύφεση και τα διαδοχικά κύματα περικοπών του προϋπολογισμού στερούν από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τα μέσα για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είχε διαμορφωθεί στο 18,5%, υπερδιπλάσιο μέγεθος σε σύγκριση με την Ισπανία που έφτανε το 9% στο τέλος Μαΐου.
Για τρομακτικό ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάνουν λόγο οι τραπεζίτες στο διεθνές πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι υποχρεώθηκαν να παρατείνουν την περίοδο αποπληρωμής για περισσότερα από μισό εκατ. δάνεια καθώς ο κόσμος απλά δεν έχει τα χρήματα για να αποπληρώσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω μεγέθη δεν περιλαμβάνουν τη σημαντική έκθεση των τραπεζών στην κυβέρνηση ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση των 200 δισ. ευρώ στο χρέος νωρίτερα φέτος, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 16 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την κυβέρνηση και περίπου 24 δισ. ευρώ σε έκθεση σε κυβερνητικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα πληρωθούν εάν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας αρνηθούν να συνεχίσουν την οικονομική βοήθεια.
Αμφιβολίες
Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύστημα δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά την επιτυχία του δεύτερου προγράμματος που περιελάμβανε 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

«Μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετό εφόσον το υφεσιακό σπιράλ δεν τερματιστεί σύντομα», αναφέρει άλλος υψηλόβαθμος τραπεζίτης. «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού με 48 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια», προσθέτει.
«Είναι κοντά να χαθεί ο έλεγχος», δηλώνει ο πρώτος τραπεζίτης. «Η ύφεση μάς έχει πλήξει άγρια και δυστυχώς δεν φαίνεται να πλησιάζει το τέλος».
Από την άλλη πλευρά αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ξεκινήσει διαβούλευση όπως εγκαίρως είχε γράψει η «Η» μεταξύ της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει καινούριο σχέδιο νόμου σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Την πολύτιμη εμπειρία τους στη διαβούλευση θα καταθέσουν και οι καταναλωτικές ενώσεις.
Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να υπάρχει θεσμοθετημένη δυνατότητα ρυθμίσεων από την πλευρά των τραπεζών οι οποίες θα προστατεύουν, ωστόσο, τον καταναλωτή.
Σημαντική αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο είναι να υπάρχει θεσμοθετημένο ποσοστό εισοδήματος σε σχέση με τα δάνεια.
Αύξηση
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που «χτυπήθηκαν» από την ύφεση και την ανεργία.

Απειλή
Η εξάπλωση των επισφαλών δανείων λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης στην Ελλάδα απειλεί τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τις ήδη αδύναμες πιθανότητες επιτυχίας του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας...

ΠΗΓΗ: yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου