Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ανοιχτός σε κυβερνητικές συνεργασίες!

Ανοιχτός σε κυβερνητικές συνεργασίες δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης –το ξαναείπε στην ομιλία του στη Λάρισα- αφήνει ωστόσο εσκεμμένα αναπάντητο το ερώτημα σε ποιους απευθύνεται η πρότασή του...

Σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, λέει, και περιορίζεται να θέσει τις προϋποθέσεις, δηλαδή το κοινό πρόγραμμα, τις φερέγγυες πολιτικές και τα φερέγγυα πρόσωπα. Τις ίδιες προϋποθέσεις που θέτει και ο Βενιζέλος, δηλαδή.
Την ίδια στιγμή η ΔΗΜΑΡ χαμηλώνει τους αντιμνημονιακούς τόνους και αποκλείει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο προσάπτει «αντιμνημονιακή ρητορική που ουσιαστικά προτείνει άμεση χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, ενώ ανοίγει παράλληλα τον ολισθηρό δρόμο για συμπτώσεις ανάμεσα σε ετερόκλητα ακραία πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα».
Αποκλείει επίσης, για μείζονα λόγο, συνεργασία με το ΚΚΕ, ή με άλλες μικρότερες αριστερές δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Όποιος όμως λάβει τον κόπο να διαβάσει με προσοχή τις ομιλίες του Κουβέλη και των άλλων στελεχών της ΔΗΜΑΡ θα αντιληφθεί ότι η λογική της «κυβερνώσας αριστεράς» δεν αποκλείει καθόλου το ΠΑΣΟΚ και ίσα-ίσα σ’ αυτό απευθύνεται κυρίως. Διότι ο Φώτης Κουβέλης:
• Θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη –το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί μ’ αυτό.
• Περιορίζεται να ζητάει «αναθεώρηση των πιο επαχθών όρων του μνημονίου» - το ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του έχει ήδη αποδεχτεί ένα τέτοιο στόχο, χρησιμοποιώντας απλώς πιο μετριοπαθή ορολογία, ενώ αυτή είναι και η «υπόσχεση» του Γάλλου σοσιαλιστή Ολάντ για την Ελλάδα.
Εν τέλει ο Φώτης Κουβέλης διακηρύσσει ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ προϋποθέτει «σοβαρές μετατοπίσεις προγραμματικού χαρακτήρα από τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται και αυτό θα διευκολυνθεί από την αλλαγή των συσχετισμών». Πράγμα που μπορεί κανείς να το μεταφράσει ως εξής: Αν οι συσχετισμοί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αλλάξουν υπέρ της τελευταίας τότε θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και θα γίνει δυνατή η συμπόρευση και η κυβερνητική συνεργασία μαζί του…
Άρα, ανεξάρτητα απ’ όσα λέγονται, είναι βέβαιο ότι στο παρασκήνιο τόσο ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «σηκώνουν τα μανίκια». Όχι για να παλέψουν, αλλά για να ανοίξουν το δρόμο σε μια «προοδευτική» συμμαχία που θα βάλει τη ΔΗΜΑΡ και θα ξαναβάλει το ΠΑΣΟΚ στο παιγνίδι, έστω και με κάπως διαφορετικά χαρτιά. Κι αν κρίνουμε από τη ρητορική των δύο κομμάτων –απ’ αυτά που λέγονται κι απ’ αυτά που δε λέγονται- το προξενιό και υπάρχει και προχωρά. Απλώς όλα γίνονται «διακριτικά», να μη θυμώσουν οι συμπέθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου